Start To Swim: Les 1 (13/03)

De eerste zwemles is geen groot succes, maar we zijn toch nog maar eens gestart om te leren crawl zwemmen!

Met behulp van een Start To Swim schema ben ik vandaag begonnen om te leren crawl zwemmen. Ik ben benieuwd hoe lang ik het deze keer ga volhouden, want het is niet meer m’n eerste poging om te leren crawl zwemmen. M’n vorige pogingen om te leren crawl zwemmen waren niet met een Start To Swim schema, maar gewoon af en toe eens gaan zwemmen als ik te moe was om te lopen. Hopelijk lukt het me dankzij het Start To Swim schema nu wel om te volharden (we zullen zien zei de blinde!).

Normaalgezien wou ik gisteren al met het schema van start gaan, maar het zwembad in Maldegem was niet open dan. (Ge moet het daar treffen voor daar binnen te geraken zulle met die openingsuren in ‘t zwembad van Maldegem, amai!). Maar vandaag met het zwemschema op zak vol goede moed afgezakt naar Maldegem…

Voor me in de rij staan 2 fransmannen die een hele uitleg willen over het zwembad, helaas kent de bediende achter het loket amper frans. Ik heb het hier weer net getroffen denk ik, maar allee na een minuut of 10 zijn ze toch voldaan met de uitleg die ze gekregen hebben en kom ik aan de beurt.

Ik koop me nog geen meer-beurten kaart, want zoveel vertrouwen in mezelf dat ik de “leren zwemmen” bevlieging lang zal uithouden heb ik nu ook weer niet.

In het pashokje bestudeer ik het zwemschema voor vandaag nog eens zodanig dat ik het van buiten ken (ik wil nu ook niet met een blaadje papier binnen gaan in ‘t zwembad…).

Dit is wat op het programma staat voor vandaag:

afstand rust
4 x 100 meter crawl rust: haal 12x adem
4 x 50 meter crawl rust: haal 8x adem
4 x 25 meter crawl rust: haal 4x adem

Ik heb er weinig vertrouwen in dat ik de eerste 100 meter crawl zwemmen tot een goed einde zal brengen, ik kom immers altijd in ademnood en ben er nog nooit in geslaagd om 4 lengtes crawl vol te houden… Maar bon, badmuts aan, zwembril op en een goede knoop in de zwembroek en weg zijn we…

De eerste slagen probeer ik afwisselend na elke 3 slagen adem te halen, maar moet al snel overschakelen naar om de 2 slagen naar adem happen en ook dat houd ik niet vol…. ik moet er af en toe een slag schoolslag tussen gooien… maar probeer steeds zo snel als mogelijk terug over te schakelen op crawl… allee crawl… technisch zal het verre van perfect zijn… het is meer krab-slag dan crawl-slag dat er uitgevoerd wordt… Het is verre van Mr. Smooth stijl… ik weet dat m’n benen niet strak genoeg zijn en dat ik m’n knieën te ver naar beneden laat zakken en over hoe ik m’n armen beweeg wil ik zelfs niet uitwijden… maar bon het doel voor vandaag is de afstand te proberen overbruggen en zo veel mogelijk crawl en zo weinig mogelijk schoolslag te doen…

Na 4 lengtes zitten de 100 meter er op, ik kijk op m’n horloge 2:44 gezwommen en ik ben pompaf. Ik blijf veel langer dan 12 ademhalingen rust aan de kant hangen, maar de langere rust is hartstikke nodig om terug op adem te komen.

De volgende 100 meter is vergelijkbaar met de eerste met dat verschil dat ik er al een stuk vermoeider aan begin.

Het is zeer druk in het zwembad, ik probeer zo goed en zo kwaad als het kan te kijken om niet tegen andere zwemmers aan te knallen. Ik vind het verre van een sinecure om al die zaken te combineren: armen crawlen, benen op en neer bewegen, ademen om de 2 of 3 slagen, voor me uitkijken… M’n lage snelheid en spartelende stijl zorgen er wel voor dat tegemoet komende zwemmers zo ver als ze kunnen naast me zwemmen… :)

Maar allee ik slaag er wel in om mooi op m’n lijn te blijven zwemmen (ik zwem constant recht boven een zwarte scheidingslijn tussen 2 banen in) en dat is toch al positief eh… nu nog de techniek onder de knie krijgen… :)

Als m’n 4e 100 meter crawl er op zit hang ik uitgeput maar tevreden aan de kant, het moeilijkste is achter de rug denk ik, nu nog 4×50 meter en 4×25 meter…

Maar ik heb mezelf overschat, ook met de 50 meter afstand heb ik het serieus lastig, de vermoeidheid begint serieus te spelen en ik lig zodanig te spartelen dat ik nog amper vooruit ga en nog steeds moet ik er af en toe een paar slagen schoolslag tussen gooien… Ook m’n rustperiodes aan de kant duren nog steeds veel langer dan wat mocht volgens het schema (8 ademhalingen)…

Na de 3e keer 50 meter te hebben gezwommen hang ik uitgeput over de rand van het zwembad. Komaan denk ik nog 50 en dan nog 4×25…

Ook de laatste 25 meter gaan allesbehalve vlot en ik ben blij dat de zwemsessie er op zit (en ik denk dat de andere mensen in het zwembad ook blij zijn dat ik er mee ophoud :) ).

Over de in totaal 750 meter heb ik een netto-totaal van 20:06 gedaan (2.2k/u), alles behalve snel (ik zwem sneller schoolslag), maar ik ben toch tevreden dat ik (ondanks de spartelende stijl) er in geslaagd ben om de eerste Start To Swim sessie te voltooien.

Ik voel serieuze stijfheid in m’n bovenbenen na het zwemmen, vermoedelijk het teken dat m’n benen veel te zware movementen hebben gedaan… :)

Om langzaam tot rust te komen sluit ik deze eerste sessie nog af met 250 meter rustig schoolslag zwemmen.

Donderdag in principe les 2 van Start To Swim, hopelijk gaat het dan al wat beter.

8 thoughts on “Start To Swim: Les 1 (13/03)

  1. Veel succes ! Ik heb dat schema ook gedaan. Maar eerst les gevolgd. Ik denk dat het moeilijkste het correct ademen is, een keer je dat door hebt dan zal je nogal wat zien ! Door het niet correct ademen (te weinig lucht binnenkrijgen, of te veel happen) wordt het lastiger. Maar je bent schitterend bezig, ik denk dat dat waar is, dat van de ‘watergevoel kweken’, en dat plots alle stukjes op z’n plaats vallen.
    Heel veel succes !

  2. Peter, veel succes maar je doet verkeerd door naar je tijden kijken dit is start to swim net zoals start tot run tijden zijn nu echt niet belangrijk vergeet die looptijdknobbel in je hoofd en leg je toe op ademhaling en techniek je gaat er meer plezier aan beleven groetjes Berr

  3. Peter, de eerste keren zijn hels… Echt! Als loper zo in water te keer gaan is niet evident… Gewoon zachtjes aan opbouwen, op’t gemakske en eens ge vertrokken zijt (ge gaat dat wel voelen na een tijd) zijt ge pas écht goed weg en dan gaat het redelijk snel :)
    Techniek, techniek, techniek, techniek, techniek, … TECHNIEK!!!!!!

  4. Pingback: Start To Swim: Les 2 (15/3) | Start To Swim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>