Start To Swim: Les 2 (15/3)

Over triathleten, cross training, caissières, redders in nood en nog een beetje over m’n tweede zwemles ook… :)

Tijdens m’n middagwandeling kom ik triathleet David tegen, ik ken hem niet, maar hij is een lezer van m’n loop-blog (en een tamelijk trouwe lezer blijkbaar want hij kent m’n PRs op de 10 kilometer en de marathon van buiten) en hij houdt me staande. Toch geblesseerd zegt hij. Goh ja de achillespees en de knie werken een beetje tegen zeg ik en ik heb mezelf een week looprust voorgeschreven, het voelt wel een stuk beter al en ik zou wel kunnen lopen vandaag, maar ga me proberen aan m’n week te houden.

Ik heb ook ooit een artikel over crosstraining geschreven en hij snijdt dat onderwerp ook aan. Als triathleet doet hij dat eigenlijk constant en de afwisseling tussen sporten helpt wel om overbelasting tegen te gaan. Hij bevestigt wel dat het effect van crosstraining niet hetzelfde is als dat je je constant op het lopen zou toeleggen, het effect van een andere sport uit te voeren is niet sportspecifiek en is daardoor veel minder…

Ook het onderwerp zwemmen wordt aangesneden, het is niet z’n favoriete sporttak. Ik vertel dat ik ook begonnen ben met zwemmen. Ah ja? Welke slag? vraagt hij. Ik antwoord: crawl, al is het meer spartelen dan crawl nu… :) Hij lacht en ik lach mee en we zetten beiden onze weg verder…

Vandaag is het de tweede sessie van mijn Start To Swim schema en ik heb er eerlijk gezegd niet al te veel vertrouwen in. M’n vorige zwemsessie van dinsdag zindert nog serieus na: ik voel zowel stijfheid in m’n bovenbenen als in m’n rechterschouder. Dat zal wat geven straks denk ik.

Maar bon, aangekomen in het zwembad besluit ik toch maar om me een 10-beurten kaart aan te schaffen, een meerbeurten kaart geeft wat meer incentive om er voor te gaan om het schema te blijven volgen. De caissière vult m’n adresgegevens in en geeft me een magneetstrip.

Ik probeer het kaartje in de daarvoor bestemde lezer te steken, het kaartje komt er verschillende keren in en uit en er verschijnt een foutmelding. Kaartje keer afgekuist en nog eens geprobeerd, maar geen avans, ik dus terug naar de kassa. De caissière pakt het kaartje in haar handen en ze troont me mee naar de lezer, ze doet net hetzelfde als ik daarnet, maar ook bij haar wordt de kaart geweigerd… ‘K denk in mezelf ze zal me nu wel een andere kaart geven zeker, maar nee ze belt een redder op. De “redder in nood” denk ik.

Met grote passen neemt de redder me mee naar de kaartlezer, maar ook bij hem wordt de kaart geweigerd. Hij frot het kaartje nog eens af met z’n tshirt en probeert nog eens maar ook nu lukt het niet… Hij zegt we zullen het kaartje overboeken… Ik vind het allemaal veel moeite, het is immers een nieuwe kaart en ze zouden volgens mij net zo goed een nieuwe kunnen maken, maar soit. Na het overboeken van m’n resterende beurten (10 dus) naar een andere kaart, neemt de redder me weer mee naar de kaartlezer. Ook nu lijkt de kaartlezer weigerachtig, want de kaart komt er een keer of twee weer uit. ‘t is geen waar eh zegt de redder, maar allee de kaart pakt op den duur toch en er wordt een beurt afgeboekt…

Na deze delay van een klein kwartierke kunnen we aan het zwemmen beginnen denken :)

Het zwemschema is een ganse week hetzelfde, vandaag staat er dus net hetzelfde op het programma als dinsdag:

afstand rust
4 x 100 meter crawl rust: haal 12x adem
4 x 50 meter crawl rust: haal 8x adem
4 x 25 meter crawl rust: haal 4x adem

In een filmpje van Mr Smooth heb ik gezien dat het aangeraden wordt om constant uit te ademen terwijl het hoofd onder water zit, ik ben er vast van overtuigd om dit vandaag eens te proberen toepassen.

Vol goede moed begin ik aan de eerste 100 meter. De eerste 25 meter slaag ik er zowaar in om om de 3 slagen adem te blijven halen. Tijdens m’n 2e lengte moet ik overschakelen naar om de 2 slagen adem halen. Maar ik slaag er wel in om de 4 lengtes volledig zonder stoppen en zonder over te schakelen op schoolslag uit te zwemmen. Yes! Ik kijk op m’n horloge: 2:39. Echt tevreden dat ik er ben in geslaagd om de 4 lengtes te zwemmen.

Ik ben ondertussen m’n ademhalingen aan het tellen, 12 ademhalingen zitten er op. In tegenstelling tot dinsdag waar ik m’n pauze langer liet worden, probeer ik me nu aan de opgelegde pauzes te houden. Ik ben allesbehalve uitgerust maar begin alweer te molenwieken met m’n armen en zet de volgende 100 meter crawl in. Ik voel dat het minder vlot gaat, m’n benen hangen dieper in het water en ik moet ook vaak om de 2 slagen naar adem happen, maar al spartelend lukt het me wel om de 100 meter uit te “zwemmen”.

Na de derde 100 meter ben ik verplicht om m’n pauze toch langer te laten duren dan de voorgeschreven 12x adem halen, ik vermoed dat ik daar met een serieuze rode kop sta en m’n evenwicht is ook al niet super, ik stel me ietsje rechter en voel m’n lichaam wijfelen….

Nog 100 denk ik en ik begin er terug aan, ik voel dat de vermoeidheid toch serieus begint te spelen. En dat betert er niet op tijdens de 4×50 met slechts 8 ademhalingen pauze en de 4×25… De laatste 25 meter is echt afzien, ik raak amper nog vooruit. Blij dat het er op zit voor vandaag!

Ik zwem nog een rustige 250 meter schoolslag nu zodanig dat ik straks in m’n logboek toch een volledige kilometer kan opschrijven.

Heel tevreden dat ik het grootste deel van de 750 meter vandaag al crawlend heb afgelegd. Ik doe er in totaal 22:47 over (2k/u), een stuk trager dan dinsdag, maar toch tevreden dat ik minder vaak heb moeten stoppen heb dan tijdens m’n eerste sessie.

Ik vermoed dat er aan m’n techniek nog wel veel werk zal zijn, maar dat zien we later wel…

Zaterdag sessie 3!

6 thoughts on “Start To Swim: Les 2 (15/3)

  1. ik ben ook zo’n superzwemmer als het op crawl aankomt. doe het ook niet zo graag omdat het echt een surrogaat is voor het lopen, wanneer je geblesseerd bent. Hoop dat de last in je achillespees snel voorbij is. Mijn kinesiste was voorstander van drie volledige weken zonder lopen na ferme last van de achillespees. Wat ik wel kan aanraden, zijn de fricties (wel pijnlijk), en de elektriciteit die ze erdoor sturen. Helpt echt wel heel goed. Misschien toch eens tien beurten kiné volgen, Peter?

  2. Peter, in het kader van mijn 1/4 triatlon volg ik privézwemles voor crawl. En na enkele maanden begint het wat te ‘lopen’…

  3. Peter, bij zwemmen moet je zeker genoeg rust nemen. Het heeft geen zin om weer te vertrekken na 12 keer ademhalen als je niet uitgerust bent. Zoals je voelde gaat je techniek (ahum) enorm achteruit als je vermoeid bent. Dan ben je jezelf gewoon aan het uitputten.
    Werk eerst aan je techniek (vuisten zwemmen, okseltik, dijen tikken, afslag, pull-boy,…) en dan pas op afstand. Niet mee inzitten dat je in het begin niet zoveel afstand aflegt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>